Värien merkitys –

Ruoka ja juoma

Valjasta värit voimavareksesi - ymmärrä värien merkitys ja viestit

Puhtaus Kauneus on puoli ruokaa!

Kun ruoka näyttää värikkäältä ja kauniilta, se lisää ruokahalua ja nostaa ruokailuhetken aivan uudelle tasolle.

Väreillä on suuri merkitys hyvinvointiimme. Ne vaikuttavat elimistöömme, mielialaamme ja tunteisiimme. Ruoat ja juomat ovat erinomaisia keinoja nauttia väreistä ja saada niistä iloa ja energiaa päiviin. Ilahduta itseäsi ja läheisiäsi tekemällä värikkäitä juomia kuten smoothieita ja vihermehuja tai valmista lounaaksi värikäs ja monipuolinen salaatti.

Fengshui ja kiinalainen lääketiede pohjautuu viiteen peruselementtiin. Ne ovat tuli, maa, metalli, vesi ja puu. Jokaisella elementillä on myös värinsä. Tuli on punainen, maa keltainen, metalli valkoinen, vesi musta sekä sininen ja puu on vihreä. Päivittäin tulisi nauttia ruokia kaikista väriryhmistä. Näin saa paljon antioksidantteja, jotka pyyhkäisevät vapaat radikaalit mennessään ja pitävät terveinä. Kokosimme tähän blogipostaukseemme vinkit, joilla valjastat helposti ruokailun myötä värit voimavaraksesi talven pimeyteen.

Värien viestit ja merkitys

Väreillä voi olla merkittävä vaikutus siihen, miten aterian maku ja aromit koetaan. Ruoan yhdistäminen oikeaan väriin on erinomainen keino tehostaa jokaisen ruokalajin vaikutusta. Kun syöt monipuolisesti eri värisiä hedelmiä ja kasviksia, huolehdit myös samalla eri vitamiinien saannista. Osa väreistä voi herättää ruokahalua, kun taas toiset vähentävät sitä. Kun tiedät värien viestit ja merkitykset, osaat hyödyntää niitä oikein ja nauttia niistä.

Punainen on hyvä ruokahalun herättäjä. Punainen väri yhdistetään energisyyteen, dynaamisuuteen ja se koetaan lämmittävänä värinä. Väsyneenä kannattaa syödä punaisia ruokia antamaan energiaa. Punainen korostaa ruoan makeutta ja ruokailutilassa käytettynä voi lisätä keskustelun määrää ruokailun ohessa. Koska punainen herättää ruokahalua ja saa ihmisen toimimaan, se on monen pikaruokaketjun suosima väri. Lisää päivääsi punaista esimerkiksi mansikoiden, punaisten viinimarjojen, vadelmien sekä punaisten tomaattien, omenoiden ja paprikoiden avulla.

Oranssi väri edustaa pirteyttä, se virkistää ja nostaa mielialaa sekä parantaa ruokahalua ja ruoansulatusta. Oranssi yhdistetään usein sitrushedelmiin ja C-vitamiiniin ja sitä kautta vireyteen. Oranssia väriä lautasellesi tai lasiisi saat muun muassa porkkanasta, appelsiinista, papaijasta, mandariinista ja kurpitsasta. Voit kokeilla tämän hetken hittiruokaa myskikurpitsakeittoa.

Keltainen väri edustaa iloisuutta ja se yhdistetään auringonvaloon. Käytä keltaista kattauksessa, kun haluat korostaa ruoan kirpeitä makuja. Keltaista väriä ruoissa edustavat sitruuna, banaani, maissi, ananas ja mango.

Vihreä väri yhdistetään useimmiten luontoon ja ekologisuuteen. Se kuvastaa myös terveellisyyttä, mikä pitääkin paikkansa – vihreät vihannekset, kuten lehtikaali, lehtisalaatti ja pinaatti, ovat terveellisiä ja niiden syönti päivittäin on erittäin suositeltavaa. Suosi myös muita vihreitä ruokia, kuten kurkkua, avokadoja ja parsaa. Vihreillä kasviksilla on elimistöä puhdistava vaikutus.

Sininen ja violetti. Sinisellä värillä on rauhoittava vaikutus. Käytettynä esimerkiksi kattauksessa, sininen saa ruoan maistumaan vähemmän suolaiselta. Sininen ja violetti ovat värejä, joita harva ruoka luonnostaan edustaa. Mutta kyllä näitäkin löytyy: mustikka, luumu, munakoiso, tummat viinirypäleet ja testaa vaikkapa kukkakaalin lilaa väriversiota. Violetti vähentää ruokahalua, joten se voi olla mainio apu laihduttajalle.

Kattauksilla lisäät väriä ruokailuhetkeen

Hyödynnä värejä myös kattauksessa

Hyödynnä värejä myös kattauksissa:

Kokeile huomaatko eron ruoan maussa ja tunnelmassa, jos käytät kattauksessa sinistä väriä? Tai jos pöytäsi päävärinä onkin punainen?

Helpot mehu- ja smoothiereseptit

Reseptejä värikkäisiin mehuihin ja smoothiehin

Smoothiet ja mehut ovat nopeita ja helppoja valmistaa. Suosi hedelmien ja vihannesten osalta sesonkituotteita: syksyllä kotimaiset omenat, kesällä smoothie suomalaisista mansikoista jne. Tässä muutama resepti, joilla pääset hyvin alkuun.

Mehut

Vihermehu

Vihreä mehu

lehtikaali

kurkku

fenkoli

omena

varsiselleri

Punainen mehu

Punainen mehu

1 punajuuri

4 porkkanaa

2 omenaa

inkivääriä 1 cm

Oranssi mehu

Oranssi mehu

4 porkkanaa

kurkumaa 2 cm

inkivääriä 1 cm

2 omenaa

Smoothiet

Mustikkapäärynäsmoothie

Mustikkapäärynäsmoothie

2 dl mustikoita

1 päärynä

1 banaani

(kaura)maitoa

Punainen smoothie

Punainen smoothie

puolukoita

mansikoita

kauramaitoa

(jogurttia, kokeile myös halutessasi vaniljan makuista jogurttia)


Verkosta löydät erilaisia ohjeita toinen toistaan värikkäimpiin ruokiin. Kokeile vaikkapa talvikeittoa, hedelmäistä salaattia tai taideteosta muistuttavaa kukkaleipää.

Väreistä Voimaa -verkkoluento ryhmille

Väreistä saat voimaa myös hyödyntämällä niitä pukeutumisessasi, sisustuksessa, meikissä, asusteissa sekä nauttimalla luonnosta löytyvistä väreistä. Mikäli haluat tietää lisää väreistä ja niiden käytöstä, tilaa Väreistä Voimaa -verkkoluentomme kaveri- tai työporukalle.

Itsellesi parhaiten sopivat värit löydät Kaunistellan tyylivärineuvonnasta.